ΘΕΑΤΡΟ ΦΟΥΡΝΟΣ
Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας και εφαρμογών επικοινωνίας του “Θεάτρου Φούρνος”
Ιδέα και στόχος της εργασίας
Ανάπτυξη εταιρικής ταυτότητας για την εναλλακτική θεατρική σκηνή «Θέατρο Φούρνος» που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ανάπτυξη εφαρμογών της εταιρικής ταυτότητας του θεάτρου (και της παιδικής σκηνής), ανάπτυξη της δημόσιας προβολής του καθώς και ανάπτυξη του έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού των παραστάσεων του. Στόχος είναι η συγκρότηση της οπτικής ταυτότητας του συγκεκριμένου πολιτιστικού οργανισμού καθώς και η δημιουργική απόδοση του υλικού των θεατρικών παραστάσεων του.
Παράλληλα σχεδιάστηκε και ταυτότητα των 25 χρόνων του θεάτρου.
Δημιουργικό σκεπτικό και μεθοδολογία ανάπτυξης του θέματος
Η εργασία ασχολείται με τον σχεδιασμό επικοινωνίας για θέατρο, έναν πολιτιστικό τομέα που διαχρονικά κατέχει εξέχουσα θέση στην πολιτιστική δραστηριότητα της Αθήνας. Τα πολλά και μικρά θέατρα της πόλης δίνουν πολλές φορές τον πιο σημαντικό παλμό προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιλογή ενός θεάτρου αυτής της μορφής δίνει στην εργασία δυο βασικές δυνατότητες: α) σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης εταιρικής ταυτότητας – και συγκεκριμένα για πολιτιστικό προϊόν β) σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης σειράς αφισών (και γενικότερα έντυπου & ηλεκτρονικού υλικού) πολιτιστικού περιεχομένου – και συγκεκριμένα θεάτρου. Η μεθοδολογία ανάπτυξης ακολουθεί τα δύο παραπάνω κεντρικά σημεία. Το δημιουργικό σκεπτικό ακολουθεί τον εναλλακτικό χαρακτήρα του θεάτρου Φούρνος καθώς και την ιστορία του σχεδιασμού σε πολιτιστικά προϊόντα και θεατρικές αφίσες.
Το φως είναι στοιχείο του θεάτρου τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά. Απότη μία, διαμορφώνει τη θεατρική ατμόσφαιρα και τον θεατρικό χώρο (η δέσμη φωτός πάνω στη σκηνή, η σκιά του στον χώρο των θεατών κτλ. Από την άλλη, εμπεριέχει μια ισχυρή μεταφορική σημασία. Το θέατρο είναι πολιτισμός, αποτελεί μια πηγή φωτός στη σκιά της καθημερινότητας.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
ΘΕΑΤΡΟ-ΦΩΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η παραπάνω σχέση κωδικοποιεί την κεντρική ιδέα, η οποία αναπτύσσεται με αφηρημένες συνθέσεις φωτός-σκιάς που προσαρμόζονται ανά περίπτωση εφαρμογής. Η συνολική εικόνα λειτουργεί:
α) Σε πρώτο επίπεδο, στιλιστικά, διαμορφώνοντας μια ενιαία και χαρακτηριστική εικόνα για το brand.
β) Σε δεύτερο επίπεδο, επικοινωνιακά, υπονοώντας τη σχέση ΘΕΑΤΡΟ-ΦΩΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ως κοινή ιστορία που συνδέει το Θέτρο Φούρνος με το κοινό του.
ΓΙΑΤΙ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΑΤΡΟ ΦΟΥΡΝΟΣ
Η οπτική ταυτότητα εστιάζει στο πρώτο κομμάτι του εταιρικού ονόματος (θέατρο) και όχι στο δεύτερο (φούρνος). Αυτό συμβαίνει για να δημιουργηθεί μια βασική και επί της αρχής οπτική ταυτότητα που έχει κέντρο τη θεατρική δράση και όχι τον φούρνο. Αναπτύσσοντας στη συνέχεια το επετειακό brand 25 ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΣ, το βάρος μετατοπίζεται από το ΘΕΑΤΡΟ στο ΦΟΥΡΝΟΣ, συνδέοντας περισσότερο την παλιά χρήση του κτιρίου μα την καινούργια.